Hoe werkt het looiproces?

Looien is het proces waarbij een huid of vacht wordt geconserveerd met het behoud van zijn natuurlijk eigenschappen. Looien is een ambachtelijk en arbeidintensief proces. 

Het looiproces begint met het zo veel mogelijk verwijderen van het vet op de huid waarna de huid in zout wordt gelegt, dit voorkomt rotting en de uitval van haar. Vervolgens wordt de huid gewassen met water en zeep om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

Zodra de huid gewassen is gaat het naar de ontvleesmachine waar achtergebleven vet en vleesresten verder verwijderend worden. Hierna wordt de vacht nogmaals intensief gewassen.

Na het wasproces worden de vachten ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vet, dit dood de verder achtergebleven bacterien en voorkomt ontbinding van de huid. Doordat de huiden nog nat zijn van het wassen en looien wordt met een wringmachine het meest vocht eruit geperst en het restrerende vocht wordt op een natuurlijke wijze gedroogd door de vachten op te hangen. Op het einde van dit droogproces nog voordat de vacht volledig uitgedroogd is wordt de vacht opgerekt met een stolmachine zodat de huiden weer soepel worden.

Als laatste wordt overtollig leer weggesneden om de vacht tot een beter model te brengen en met een strijkmachine wordt de vacht gestreken, waarna de vacht een mooie glans heeft.

Zodra de vachten droog en soepel zijn wordt de leerkant bewerkt met een schuurmachine om de huid egaal te maken en de vacht wordt daarna nog gekamd met een kammachine en de hand.

Dieren worden niet speciaal geslacht voor hun vacht. Hun vacht is een restproduct van de vleesindustire en op deze manier krijgt de vacht als het waren een tweede leven bij u als een comfortabele decoratie in plaats van dat het weggegooid wordt.

Foto van ______Jet